De Heilstaat

‘Heb je het gelezen? Het is voor elkaar hoor. Nederland heeft zijn eerste extreemrechtse kabinet. Geweldig, fantastisch, super hashtag trots op Nederland. Stelletje hufters.’
‘Schatje, het is kwart voor zeven, de wekker is nog niet eens gegaan.’
‘Kijk ze met zijn vieren grijnzen naar de camera. Ze hebben het wiel uitgevonden hoor, de nieuwe hoeders van het volk. We gaan meer bouwen, alweer, maar bouwers zijn er niet. Wel fijn dat de stikstofcrisis is verdampt in het afgelopen half jaar. Lekker in het nu leven, de generaties na ons kunnen gewoon de moord steken, letterlijk en aan het gas want verduurzaming is een eng woke woord. De boeren doen nog een extra schepje mest op de toch al onfrisse lucht en kunnen, met hun kennis van zaken, nóg een verdieping op hun levende vleesfabrieken te zetten. Want we hebben recht op VLEES in dit land! En de Veluwe verandert vanzelf in de Sahara. Maakt allemaal niet uit. Hoe dieren eruit zien zoeken we wel op op internet. Zoekterm uitgestorven flora en fauna Nederland.’
‘Allemachtig man, overdrijven is ook een vak, ik zet wel ff koffie.’
‘Volksverlakkerij! En ze lopen er allemaal achteraan, doof en blind voor welke realiteitszin dan ook. Eigen belang en eigen volk eerst, misschien is Johan Derksen wel een goede premierskandidaat. Dat die geblondeerde fat van de PVV niet aan democratie doet en het leuk heeft met fascistische types vegen we gewoon onder het tafelkleed. Hashtag geef-die-man-toch een-kans. En zeg zelf, die asielzoekers zijn toch ook uitschot, gelukzoekers en reken maar dat ze gelukkig worden in Nederland. Ze mogen nu allemáál buiten slapen. Kunnen we straks klagen over zwervers. Maar geeft niet, we gaan wel tweehonderd euro op jaarbasis minder eigen risico betalen, fijn zeg, super. Van die vier miljard die dat jaarlijks kost had je natuurlijk ook iets zinnigs kunnen doen maar nee. Eigen zakken eerst vol. Die lastenverlichting is nodig want we hebben het zo zwaar. Even voor jou beeld, de gemiddelde loodgieter verdient zevenhonderd euro per dag. Misschien had je alles in dit land niet moeten verkopen aan de hoogste bieder onder het mom van marktwerking wat een ander woord is voor prijzen opdrijven en ontmenselijken, mevrouw van de VVD aka voormalig asielzoeker met een ego zo groot als de gemiddelde minaret hoog is. Oh ja, ze gaan nu, na die uitverkoop, de zorg aantrekkelijk maken, hoe dan? Vijftien minuten per klant in plaats van tien? En waar ga je de mensen vandaan halen? Want dat staat er even niet bij. En niet te vergeten, strenger straffen, das ook zo’n mantra waarvan al jaren is aangetoond dat het niet helpt. Terug naar af, naar het aanrecht, naar je eigen land. Holle praat, gebakken lucht, populisme pur sang. En die lopende teleurstelling van het NSC gaat voor goed bestuur, ja hoor, we veranderen gewoon de wetten als we het ons uitkomt. Naar goed voorbeeld van een gemiddelde dictatuur, die starten ook zo, nou chapeau!
‘Hier schat, een lekker bakkie en een beschuitje. ‘
‘Ik zeg je, Europa loopt op zijn laatste benen, de menselijke maat is zoek en daar gaan we aan ten onder mark my words!
‘Liefje,…’
‘Ik weet het wel, ik ben gewoon bang om alles te verliezen wat het leven mooi maakt. Het is allemaal zo hard en kil.’
‘Het komt wel goed liefje, drink je koffie maar lekker warm uit, dan gaan we straks even de plantjes in de tuin zetten, gezellig.’

2 gedachten over “De Heilstaat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over

Picture of Marga de Waard

Marga de Waard

Op luchtige toon schrijft Marga over universele onderwerpen als liefde, vergankelijkheid en het menselijk tekort. De verhalen zijn soms melancholisch, soms ontroerend, vaak herkenbaar maar altijd relativerend.

Eerder verscheen de verhalenbundel ‘Vijftig’ uitgebracht. Tevens is zij oprichtster van dit online Magazine.

Winkelwagen
Scroll naar boven