Spraakwater

‘Zo, nieuwe planten? Ik dacht dat je daar niet van was. Ze hangen wat slap.’
‘Ja, maar mijn schoonzus vond dat ik ze moest nemen.’
‘Oh, gaat die over je vensterbank?’
‘Nee maar ik kan niet tegen haar op. Ze praat aan een stuk door en op een gegeven moment word ik murw haak ik af en zeg ik alleen ja waar nee had gemoeten. En voilà, nu heb ik planten.
En ik zei alleen maar tegen haar; ’leuk je haar, nieuwe kleur, en hop…
“Ik was bij de kapper, ja, dat doe ik natuurlijk niet zelf dat verven, ik kijk wel uit, nee gewoon lekker naar de kapper, kost wat meer maar dan heb je ook wat, ik heb nu een nieuwe kapper, een Iraniër, zo’n leuke man, en dik haar dat hij heeft en nog geen spoortje grijs, al lijkt hij me toch al een eind in de vijftig, al weet ik dat niet zeker die mensen blijven langer jong, maar mijn haar verft hij en hij knipt ook goed, misschien was hij ook wel kapper in zijn eigen land, maar dat weet ik niet, ik zal het eens vragen aan hem, of zou dat ongepast zijn? misschien was hij wel chirurg dat hoor je ook wel van vluchtelingen dat ze eerst een heel ander beroep hadden, ik weet eigenlijk niet eens hoe lang hij hier is, misschien was hij wel geen vluchteling, je kan natuurlijk ook gewoon hier geboren zijn dan zal hij wel altijd kapper zijn geweest of kwam hij nou uit Syrië? dan is het weer een ander verhaal, misschien is hij dan homo want dat zijn kappers vaak, dan is hij daar natuurlijk voor gevlucht want dat mag niet overal, nou bij mij mag iedereen zichzelf zijn hoor en geen koe is zo bont of er zit wel een vlekje aan, hij gebruikt allemaal natuurlijke producten trouwens, al vraag ik me af hoe dat eigenlijk kan want hoe kan die verf nou in je haar blijven plakken zomaar, dat moet toch iets chemisch zijn zou je zeggen, het duurde in ieder geval knap lang het zijn ook vier kleurtonen of tinten daar wil ik af zijn, je snapt wel wat ik bedoel, het duurde denk ik alles bij elkaar wel vier uur voor ik weer naar buiten kon, ik moest enorm plassen maar ik durfde niet te vragen waar het toilet was, ik weet niet eens of er wel in was, misschien had hij wel een sta toilet dan doen buitenlanders, gek hé, in mij woont nog steeds een onzeker meisje, ja doe je niks aan zo ben ik nou eenmaal gebakken, mijn moeder was ook zo die was ook onzeker maar mijn vader dan weer niet jammer dat ik niet op hem lijkt, mijn moeder verfde nooit haar haar, da’s pas natuurlijk, haha, toen zaten er natuurlijk wel veel chemicaliën in, je hoorde wel dat ze er haaruitval van kregen, maar misschien vond pa het wel niet goed, die ging nog over de centen, dat had je in die tijd, nou mijn Frits zou niet moeten zeggen dat ik mijn haar niet mag verven, dan ruil ik hem zo in, haha, nee hoor het is een schat, hij gaat ook naar die Iraniër, die doet ook mannen, haha, wat zeg ik nou, nou ja in ieder geval staan we er samen netje op, wil je het adres van de kapper, kun je ook eens gaan, maar je vind het mooi dus.”
‘Uh ja ,’
“Ok ik schrijf het zo even voor je op, weet je waar de Eikenlaan is, nou daar is het dan niet, je moet even door lopen naar hoe-heet-die-straat- ook weer en dan ga je links, net langs de Lidl, kun je gelijk kijken voor die bloempotten waar ik het pas over had. Tis bij jou zo kaal in het raam. Kopen we er gelijk planten in. Of zullen we nu gelijk even gaan dan wijs ik het even aan. Ik pak vast mijn jas.”
‘Ik kreeg er geen speld tussen en voor ik het wist liep ik met een tas planten en heb ik een afspraak bij haar kapper: volgende week dinsdag.’
‘Aha. Je moet die planten wel water geven,’
‘Nee, geen druppel, ik laat ze lijden en doodgaan.’
‘Dan geeft ze je vast kunstplanten van de Action.’
‘Ik haat familie, pak jij die gieter even.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over

Picture of Marga de Waard

Marga de Waard

Op luchtige toon schrijft Marga over universele onderwerpen als liefde, vergankelijkheid en het menselijk tekort. De verhalen zijn soms melancholisch, soms ontroerend, vaak herkenbaar maar altijd relativerend.

Eerder verscheen de verhalenbundel ‘Vijftig’ uitgebracht. Tevens is zij oprichtster van dit online Magazine.

Winkelwagen
Scroll naar boven